Ervaringen van een kielbootinstructeur bij de jeugdzeilweek

 

Voor het eerst in een Valk

 

Kinderen die meedoen aan de zeilweek in Optimisten wisselen dat 1 dagdeel af met zeilen in een Valk (kielboot). Dat vinden ze reuze interessant en ook wel spannend, want zo’n Valk is toch een groot beest vergeleken met dat kleine eenmansbootje. Vier kinderen per keer krijg ik mee: in het begin tamelijk ongeleide projectieltjes met veel praats maar ook kleine hartjes. Want als zo n Valk flink overhelt in een vlaag vinden ze dat in het begin best eng. 

 

Een jongetje vond het zo eng dat hij eigenlijk helemaal niet schuin wilde gaan. Met grote angstogen zat hij in de kuip en eigenlijk wilde hij het liefst zo snel mogelijk weer terug naar de kant. Ik liet hem een tijd zelf scherp aan de wind sturen en liet hem ervaren dat hij door een beetje op te loeven in een vlaag zelf kon bepalen hoe schuin de boot ging. 

 

Langzaam maar zeker ontspande hij zich en na tien minuten grijnsde hij breed terwijl  hij, de vlagen opvangend,  een perfecte aandewindse  koers stuurde: hij had het beest getemd.  Ik vond het ontroerend om te zien.