ZEILLES VOOR KINDEREN

 

Puur genieten om te zien hoe snel jonge kinderen het zeilen oppikken

 

  
Zeilschool Windemanneke verzorgt jeugdzeilcursussen in:

 

  Optimist          en         Laser Pico

 

        

Een Optimist is op het eerste oog een soort ‘vierkante badkuip met een sprietzeil’, maar het scheepje is o zo geschikt om in te leren zeilen voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

 

De kinderen leren vliegensvlug en op natuurlijke wijze de eerste beginselen van het zeilen. En dan blijkt die ‘badkuip’ toch wel snelheid te kunnen maken! De zeilschool heeft ook een set stormzeiltjes, zodat er bij wat meer wind nog prima gezeild kan worden.

 

 

Een Laser Pico is een ideale vervolgboot voor kinderen
die het zeilen in de Optimist al onder de knie hebben. Maar ook kinderen vanaf 12 jaar zonder zeilervaring kunnen leren zeilen in deze boot! Het zijn tweemansbootjes, met een kleine fok. Je zit dus niet alleen in de boot, maar met een maatje.

 

De Laser Pico geeft meer uitdaging, en de mogelijkheid om de techniek van het zeilen verder te ontwikkelen. De kinderen zullen het zeilgevoel optimaal beleven in de Pico’s. Zo worden ze echte ‘zeiltijgers’ met plezier in en passie voor zeilen.

 

 

Zeillessen in Optimist of Laser Pico

 

Stand van de zeilen, overstag gaan en gijpen, aanleggen,  alles komt als vanzelf aan de orde tijdens de lessen. Net zoals de namen van bootonderdelen (zoals: helmstok, giek, boeg, spiegel, schoot) en zeiltermen (zoals: stuurboord en bakboord, loef en lij, opkruisen, voor de wind).

 
In de Laser Pico wordt ook meer aandacht besteed aan onder andere de trim van de zeilen, hangtechnieken en de eerste beginselen van het wedstrijdvaren.


De kinderen gebruiken de scheepjes van de zeilschool en varen een parcours of maken gezamenlijk een zeiltochtje. Ze worden begeleid door de instructeur vanuit een motorboot. 

 

Ook hier geldt weer heel duidelijk: zeilen leer je door het te doen! De instructeur houdt zicht op de groep en geeft aanwijzingen. Regelmatig haalt hij de groep bijeen om ervaringen te bespreken en om tips te geven.

 

Veiligheid staat voorop, alle kinderen dragen verplicht een reddingsvest van de zeilschool. Ook heeft de zeilschool wetsuits te leen voor gebruik tijdens de lessen.

  

  

Groepslessen voor kinderen

 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen bij Zeilschool Windemanneke lessen krijgen in de Optimist. Er zijn aparte lesgroepjes voor beginners of voor gevorderden. Kinderen vanaf ongeveer 12 jaar krijgen les in de Laser Pico.

 

Een zeilcursus bestaat uit een reeks van 5 lessen.

Er zijn cursussen voor beginners en gevorderden op:

–  woensdagmiddagen

–  zaterdagochtenden of zaterdagmiddagen

–  zondagochtenden (alleen Optimist)

 

De vorderingen van ieder kind worden bijgehouden op een CWO-vorderingenstaat. Als het vereiste niveau bereikt is, kan de vorderingenstaat worden omgezet in een CWO-diploma Jeugdzeilen niveau I, II of III. 

Kijk op CWO-systeem voor meer informatie.

 

Voor meer informatie over data van de lessen en tarieven :

Zeilles Optimist of Zeilles Laser Pico

   

         

Priveles voor kinderen

 

Kinderen kunnen eventueel ook priveles in de Optimist of Laser Pico krijgen. De instructeur geeft dan les aan een of twee kinderen, wat zorgt voor meer persoonlijke benadering. Neem contact op per e-mail voor meer informatie.

 

 

Zeillessen voor kinderen in de kielboot

 

Vanaf de leeftijd van ongeveer 15 jaar kunnen kinderen ook lessen nemen in de open kielboot (Valk). Kijk bij zeilles volwassenen voor meer informatie.

 

 

Windemanneke Jeugdzeilweekend en Jeugdzeilweek

 

De zeilschool organiseert in de zomer een jeugdzeilweekend en een jeugdzeilweek voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

We varen in Optimist, Laser en Valk.